headerafbeelding
  Verbinding A8-A9 - vrijdag 20 januari 2017  
 
> Partners
Voorkeursontwerpen Verbinding A8-A9 vastgesteld
>
> Belangrijkste keuzes in de voorkeursontwerpen
> Ontwerpen bekijken
> Stel uw vragen op 7 en 9 februari
> Procedure richting voorkeursalternatief
 
 
Partners

De provincie Noord-Holland, de Vervoerregio Amsterdam en de gemeenten Zaanstad, Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk en Velsen onderzoeken samen de mogelijkheden voor het verbeteren van de Verbinding A8-A9.

 
 
Voorkeursontwerpen Verbinding A8-A9 vastgesteld

De voorkeursontwerpen van het Nul-plusalternatief, het Heemskerkalternatief en het Golfbaanalternatief zijn deze week door Gedeputeerde Staten vastgesteld. Deze drie alternatieven zijn mogelijke oplossingen om de route tussen de A8 en de A9 te verbeteren. 

 
 
 
Belangrijkste keuzes in de voorkeursontwerpen

Voor ieder alternatief lag er een flinke ontwerpopgave. In september en oktober 2016 werden in het tijdelijke projectbureau in Assendelft, samen met bewoners en experts, vele mogelijke varianten bedacht. Het ontwerpteam stond voor de uitdaging om hiervan een samenhangend en werkend geheel te maken.

 

Uiteindelijk werden aan de bestuurders van de samenwerkende partijen (provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam en de gemeenten Zaanstad, Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk en Velsen) acht keuzes voorgelegd. Op zeven punten werd een unanieme keuze gemaakt. Ten aanzien van de aansluiting van het Golfbaanalternatief op de A9 was geen eensluidende keuze.

 

Een overzicht van de belangrijkste keuzes die gemaakt zijn:

 

Nul-plusalternatief
Er is gekozen voor een verhoogde ligging. Deze variant is gunstiger voor de doorstroming van het verkeer en minder kostbaar dan een tunnelvariant.

Heemskerkalternatief
Er is gekozen voor een tunnel bij de Kilzone om het open karakter van het gebied te behouden en vanwege de belangen van de Stelling van Amsterdam. Deze tunnel is ook gunstig voor het recreatief (fiets)verkeer in het gebied.

Golfbaanalternatief
Er is gekozen voor een ‘aansluiting’ op de A9 in plaats van een ‘knoop’. Beiden voldoen verkeerskundig en de kosten van een ‘aansluiting’ zijn substantieel lager. De drie IJmond-gemeenten (Heemskerk, Beverwijk en Velsen) delen dit standpunt niet en spreken hun voorkeur uit voor een ‘knoop’. 

Ontsluiting Assendelft en Saendelft
Bij het Heemskerk- en Golfbaanalternatief is gekozen voor een aansluiting ter hoogte van sportpark De Omzoom. Dit blijkt de enige toekomstbestendige oplossing te zijn.

 

Een toelichting op deze en alle andere gemaakte keuzes is na te lezen in de ontwerpboeken. Deze zijn te downloaden op de project-website.

 


 
 
 
Ontwerpen bekijken

De vastgestelde voorkeursontwerpen zijn nu openbaar. U kunt ze bekijken op de project-website. Per alternatief is ook een zogenaamd ontwerpboek opgesteld. Een ontwerpboek is een boek waarin staat beschreven en getekend hoe de voorkeursontwerpen er globaal uit zien. De voorkeursontwerpen zijn opgebouwd uit alle suggesties die opgehaald zijn in het tijdelijke projectbureau. Ook alle ideeën die niet zijn verwerkt in de ontwerpen staan, met de reden van afvallen, in het ontwerpboek. De ontwerpboeken zijn te downloaden op de project-website.

Ga naar de project-website

 

Ontwerpschets Nul-plusalternatief - klik op de afbeelding voor een vergroting

Ontwerpschets Nul-plusalternatief - klik voor een vergroting

 

Ontwerpschets Heemskerkalternatief - klik op de afbeelding voor een vergroting

Ontwerpschets Heemskerkalternatief - klik voor een vergroting

  

Ontwerpschets Golfbaanalternatief - klik op de afbeelding voor een vergroting

Ontwerpschets Golfbaanalternatief - klik voor een vergroting

 


 
 
 
Stel uw vragen op 7 en 9 februari

Wie vragen heeft over de vastgestelde voorkeursontwerpen kan terecht op de inloopbijeenkomsten:

 

Dinsdag 7 februari 
Gemeentehuis van Heemskerk, Maerten van Heemkerkplein 1 te Heemskerk
 
Donderdag 9 februari 
Partycentrum De Admiraal, Dorpsstraat 1056 te Assendelft
 

Op deze beide inloopavonden zijn de projectteamleden van de Verbinding A8-A9 van 19.00 uur tot 21.00 uur aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Er wordt door hen geen nieuwe informatie gepresenteerd.

 


 
 
 
Procedure richting voorkeursalternatief

Met de vastgestelde voorkeursontwerpen worden de drie alternatieven verder met elkaar vergeleken. Hiervoor wordt een milieueffectrapportage en een maatschappelijke kosten-batenanalyse gemaakt. Als die zijn afgerond zijn de alternatieven goed met elkaar vergelijkbaar en kunnen de bestuurders van de samenwerkende partijen een voorlopig voorkeursalternatief bepalen. Dit zal naar verwachting voor de zomer gebeuren. Het voorkeursalternatief wordt ter inzage gelegd, zodat betrokkenen een reactie kunnen indienen. Eind 2017 wordt de keuze voor het voorkeursalternatief definitief.

 


 
 
 
 
Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave van project Verbinding A8-A9.

 

Inschrijven voor deze nieuwsbrief

twitter Twitter