headerafbeelding
  Aansluiting A9 Heiloo - vrijdag 19 mei 2017  
 
> Inleiding
> Ontwerp bestemmingsplan
> Inloopavond ontwerp bestemmingsplan
> Planning
> Archeologie
> Onderzoeken luchtkwaliteit en akoestiek
> Watertransportleidingen bij Heiloo zijn omgelegd
> Natuur
> Activiteitenplan Flora- en faunawet
> Grondverwerving
> Verkeersplan Heiloo
> Meer informatie
 
 
Inleiding

De nieuwe aansluiting op de A9 is onderdeel van het programma de Nieuwe Strandwal.

Hierin werkt de provincie Noord-Holland samen met de gemeenten Heiloo, Castricum en Alkmaar.

Het doel is om een gebied te creëren waarbij de aanleg van een woonwijk samen gaat met de realisatie van natuur, recreatieve voorzieningen, een aansluiting op de A9, inclusief toegangswegen en het bedrijventerrein Boekelermeer. In deze nieuwsbrief leest u meer over de redenen, de achtergronden, de actuele stand van zaken, het vervolg en de procedures.

 

 
 
 
Situatieschets aansluiting A9 bij Heiloo en Castricum
Ontwerp bestemmingsplan

De ontwerp bestemmingsplannen voor de nieuwe aansluiting op de A9 lagen in Heiloo en Castricum ter inzage van 23 maart 2017 tot en met 3 mei 2017. Er zijn circa 40 zienswijzen binnen gekomen, die de komende maanden worden bestudeerd en, indien valide en toepasbaar, worden verwerkt in de plannen.

Lees verder
 
 
 
Inloopavond aansluiting A9 Heiloo maart 2017
Inloopavond ontwerp bestemmingsplan

Op woensdag 29 maart was er een inloopbijeenkomst in het Fletcher Hotel Heiloo. Specialisten van de provincie Noord-Holland en de gemeenten Heiloo en Castricum waren aanwezig om uitleg te geven over het ontwerp bestemmingsplan en vragen te beantwoorden.

Lees verder
 
 
 
Lagelaan Heiloo
Planning

De verwachting is dat het ontwerp bestemmingsplan in oktober 2017 kan worden vastgesteld. Aansluitend start de aanbestedingsprocedure. Die bepaalt welke aannemer de aanleg van de nieuwe aansluiting op zich neemt. De aanleg zelf is daarna van eind 2018 tot eind 2020.

 
 
 
Archeologisch onderzoek
Archeologie

Op enkele plekken zijn proefsleuven gegraven om te zien of het terrein van archeologische waarde zou kunnen zijn. De proefsleuven zijn door archeologen bepaald en onderzocht, en hebben geen significante vondsten opgeleverd. Daarom geeft de gemeente Heiloo de grond vrij voor de bouw. Evengoed gelden voor de aannemer strenge protocollen tijdens de aanleg van de weg die er op toezien dat de juiste acties worden ondernomen bij eventuele archeologische vondsten dieper in de ondergrond.

 
 
 
Weiland omgeving Heiloo
Onderzoeken luchtkwaliteit en akoestiek

De komst van de weg betekent dat er op sommige locaties meer geluid ontstaat. Het geluidsonderzoek wijst uit dat voor vier woningen het geluidsniveau hoger zal zijn dan wettelijk gezien aanvaardbaar is. Door bijvoorbeeld geluidsarm asfalt toe te passen, wordt een groot deel hiervan weer weggenomen. Maar voor het resterende deel wordt een ontheffing voor deze woningen aangevraagd. Daarnaast wordt onderzocht of het geluidsniveau in de vier woningen binnen de wettelijke grenswaarden blijft. Indien nodig worden er aanpassingen aan de gevel van de woningen gedaan om te voldoen aan de wettelijke eisen.

 
 
 
Werkzaamheden omleggen watertransportleidingen
Watertransportleidingen bij Heiloo zijn omgelegd

Begin dit jaar heeft aannemer Van Baarssen in opdracht van waterleidingbedrijf PWN de laatste hand gelegd aan het koppelen van twee verlegde watertransportleidingen bij Heiloo. Op de plaats van de oude leiding komt een half klaverblad voor de aansluiting op de A9.

Lees verder
 
 
 
Noordse woelmuis
Natuur

De nieuwe afslag heeft gevolgen voor de natuur en het leefgebied van de weidevogels. Welke invloed deze nieuwe infrastructuur heeft, is uitgebreid onderzocht. Dat is van belang om te bepalen welke maatregelen nodig zijn om deze effecten te compenseren. Lees meer hierover in het rapport “Nee, tenzij toets NNN en weidevogelleefgebied en Compensatieplan”. U kunt het inzien op www.noord-holland.nl/aansluitinga9 en op www.heiloo.nl.

 
 
 
Leefgebied noordse woelmuis
Activiteitenplan Flora- en faunawet
Het rapport Activiteitenplan Flora- en faunawet gaat over de effecten van de nieuwe aansluiting op de A9 op soorten planten en dieren die worden beschermd vanuit de Flora- en faunawet. In het rapport staan de resultaten van de Quickscan natuurwetgeving aansluiting A9 – Heiloo en aanvullende soortonderzoeken. De consequenties met betrekking tot de Flora- en faunawet zijn in beeld gebracht. Lees verder
 
 
 
Kruising Lagelaan met Kennemerstraatweg
Grondverwerving

Voor de nieuwe aansluiting is veel grond van private eigenaren nodig. Met een kavelruil wordt geprobeerd om de grond in eigen beheer te krijgen. De gesprekken met de eigenaren zijn niet eenvoudig. De belangen van alle betrokkenen zijn groot. De bedoeling is om half 2017 met alle eigenaren overeenstemming te hebben bereikt.

 
 
 
Huidige verkeerssituatie
Verkeersplan Heiloo
Heiloo wil bereikbaar zijn en blijven. En Heiloo wil ook zijn groene karakter behouden en een prettig woon- en leefklimaat bieden. Met de komst van nieuwe woonwijken Zuiderloo en Zandzoom, de toenemende bedrijvigheid op de Boekelermeer en de aanleg van de aansluiting A9 gaat de verkeerssituatie veranderen. Het huidige verkeersplan is niet meer goed toepasbaar op deze nieuwe situatie. Gemeente Heiloo werkt daarom aan het ‘Verkeersbeleid 2030’ Lees verder
 
 
 
Bloemenveld
Meer informatie

Heeft u vragen over de aansluiting op de A9, stuurt u dan een mail naar aansluitinga9@noord-holland.nl. Of u neemt tijdens kantoortijden contact op met Servicepunt provincie Noord-Holland via 0800 - 0200 600 (gratis).

Wilt u meer weten over de aansluiting op de A9, kijk dan op de volgende websites:  www.noord-holland.nl/aansluitinga9 en www.heiloo.nl; www.castricum.nl.