headerafbeelding
  HOV Schiphol-Oost - woensdag 5 juli 2017  
 
> Update werkzaamheden Schiphol-Oost
> Werkzaamheden HOV Schiphol-Oost vertraagd
> Dienstregeling vanaf december
> Renovatie P57 bijna klaar
> Vragen of klachten?
 
 
Update werkzaamheden Schiphol-Oost

Op Schiphol-Oost zijn de voorbereidingen voor de aanleg van een busbaan voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) in volle gang. Met deze nieuwsbrief brengen wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Meer informatie vindt u ook op onze projectwebsite www.hovschipholoost.nl

Wij stellen het op prijs als u deze informatie verspreidt binnen uw eigen organisatie.

 
 
Werkzaamheden HOV Schiphol-Oost vertraagd

De aanleg van het project HOV Schiphol-Oost vordert gestaag. Alle deelprojecten zijn in aanbouw of reeds afgerond. Een deel van de werkzaamheden loopt vertraging op. De geplande oplevering, eind 2017, is daardoor niet langer haalbaar. Vertraging bij het verkrijgen van een vergunning voor de aanleg van de busbaan op de Fokkerweg en onvoorziene verontreiniging in de bodem zijn de belangrijkste oorzaken. De provincie hoopt dit najaar meer duidelijkheid te hebben over de planning.

 
Foto: werkzaamheden aan de fly-over in volle gang


Vergunning
Voor de reconstructie van de Fokkerweg (deelproject 3) is een vergunning nodig van het hoogheemraadschap. De technische oplossing voor de aanleg van een extra rijbaan, deels in de dijk, tussen de huidige Fokkerweg en de Ringvaart voldeed niet aan de veiligheidseisen die het Hoogheemraadschap stelt. Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuwe oplossing die wel aan deze eisen voldoet. De busbaan op de Fokkerweg sluit aan op de fly-over waar de contouren al duidelijk zichtbaar van zijn.

Verontreiniging
In het werkgebied zijn de stoffen PFOS (perfluor-octaansulfonaat) en PFOA (perfluor-octaanzuur) aangetroffen in de bodem. Deze stoffen zijn sinds de jaren zestig wereldwijd op grote schaal gebruikt, bijvoorbeeld in blusschuim of vuilafstotende coatings voor bijvoorbeeld pannen. De aangetroffen concentraties liggen ruimschoots onder de waarde die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aangeeft als mogelijk milieurisicowaarde.

Omdat er op dit moment géén landelijk vastgesteld beleid is hoe om te gaan met deze verontreiniging, mag de overtollige grond niet zomaar worden verwijderd en elders gestort. De Rijksoverheid heeft aangegeven hier vooralsnog ook geen invulling aan te geven. De provincie Noord-Holland maakt daarom, op basis van rapportages van het RIVM, in samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, saneringsbeleid voor bodemverontreiniging met PFOS of PFOA. Naar verwachting wordt het beleid nog vóór de zomervakantie vastgesteld. Wanneer vervolgens de gemeente beleid voor het hergebruik van de gronden vaststelt, kunnen de werkzaamheden worden hervat.

 
 
 
Dienstregeling vanaf december

De vertraging van het project heeft uiteindelijk ook gevolgen voor de dienstregeling van de bussen per 7 december 2017. Dan start Connexxion met de nieuwe concessie in de regio Schiphol. Bij de start van deze nieuwe dienstregeling kunnen de bussen slechts gebruikmaken van een deel van de nieuwe busbaan. De Vervoerregio Amsterdam, Connexxion en de provincie Noord-Holland werken aan een tijdelijke oplossing om de bereikbaarheid van het gebied te garanderen. Zodra hier meer over bekend is zal Connexxion reizigers hierover informeren. Meer informatie is ook te vinden op de website www.connexxion.nl/aml.

 
 
 
Renovatie P57 bijna klaar

De renovatie van parkeerterrein P57 is bijna afgerond. De oplevering vindt plaats in de tweede week van juli. Daarna is het parkeerterrein weer volledig beschikbaar voor gebruikers. Het terrein is voorzien van nieuw asfalt, LED-verlichting en de parkeervakken zijn opnieuw ingedeeld.

 
 
 
 
Vragen of klachten?

Bij het project zijn twee aannemers betrokken. Heijmans verzorgt de voorbereidende werkzaamheden en heeft een bouwkeet aan de Canadaweg. Combinatie Van Gelder-Mobilis, de aannemer die de HOV-busbaan aanlegt, heeft een terrein ingericht tegenover het Transpolis-gebouw, aan de Piet Guilonardweg.

Mocht u vragen hebben over de werkzaamheden dan kunt u terecht bij Van Gelder – Mobilis in de keet. U kunt ook bellen of mailen. E-mail: HOVSO@vangelder.com, telefoonnummer (24/7): 088 - 11 54 550.

Met algemene vragen over HOV Schiphol-Oost kunt u ook contact opnemen met het provinciale Servicepunt, via telefoonnummer 0800 0200 600 (gratis) of per e-mail HOVSchipholOost@noord-holland.nl

Bent u nog geen abonnee? Hier kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief HOV Schiphol-Oost.

De busbaan HOV Schiphol-Oost is een initiatief van de Vervoerregio Amsterdam en de provincie Noord-Holland, in samenwerking met Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer .
 
 
 
Colofon

Nieuwsbrief HOV Schiphol-Oost is een uitgave van de provincie Noord-Holland, Directie Beheer en Uitvoering, sector Realisatie Infrastructuur.