headerafbeelding
  N516 Groot onderhoud - dinsdag 6 februari 2018  
 
> De N516
> Resultaat werkzaamheden
> Verbeterplan voor bewegwijzering en belijning
> Hinderbeleving centraal bij onderhoud
 
 
De N516

Heeft u vragen over de werkzaamheden dan kunt u contact opnemen met het Servicepunt Provincie Noord-Holland via 0800 - 0200 600 (gratis) of mail naar infoN516@noord-holland.nl. Voor meer informatie kunt u terecht op onze website www.InfoN516.nl.

 
 
Resultaat werkzaamheden

In februari 2017 is de provincie van start gegaan met de werkzaamheden voor het groot onderhoud aan de Thorbeckeweg en de Kolkweg (N516). Er is het afgelopen jaar hard gewerkt en er is veel veranderd. Zo is de duikerbrug over de Zaanse Zuidervaartwatering vervangen en verbreed en het versleten asfalt op de weg vernieuwd. De kruispunten met de Ambacht en de Verlengde Stellingweg zijn ook verbreed, verkeer heeft nu meer ruimte om de kruispunten te passeren. Over het hele traject zijn de verkeerslichten en camera’s vernieuwd. De openbare verlichting langs de weg is gecheckt en waar nodig opgeknapt of vervangen. Op de Kolkweg is een nieuwe rechtaffer gekomen, na de kruising Westkolkdijk, richting de A8. Al deze aanpassingen hebben er voor gezorgd dat de weg veiliger is geworden en de doorstroming, met name op de kruispunten, is verbeterd.
Het grote werk is nu klaar. De komende tijd werkt de provincie aan de laatste restpunten waaronder het aanpassen van de bewegwijzering en belijning. Recent zijn er mooie luchtfoto’s gemaakt van het eindresultaat. U kunt deze foto’s bekijken op onze website.

 
 
 
Verbeterplan voor bewegwijzering en belijning

De provincie heeft meldingen van weggebruikers ontvangen dat de bewegwijzering en de belijning op delen van de N516 verwarring kan veroorzaken. Na onderzoek concludeert de provincie dat de bewegwijzering en belijning inderdaad niet optimaal functioneert. De Nationale Bewegwijzeringsdienst (Nbd) heeft een inventarisatie uitgevoerd en stelt momenteel een verbeterplan op. Na akkoord van de provincie en Rijkswaterstaat wordt het verbeterplan uitgevoerd. De provincie werkt hierbij samen met Rijkswaterstaat omdat de aanpassingen deels op het grondgebied van Rijkswaterstaat plaats vinden.

 
 
 
Hinderbeleving centraal bij onderhoud
"Sinds 2003 hanteert Noord-Holland de zogenaamde tien-minuten-regel: een garantie aan de weggebruiker dat hij nooit meer dan tien minuten vertraging oploopt tijdens werkzaamheden”, vertelt Jean de Nijs, projectmanager N516 bij de provincie Noord-Holland. “Deze regel functioneert in de meeste gevallen naar behoren, maar levert in de praktijk toch niet altijd tevreden gezichten op bij de mensen die worden geconfronteerd met wegwerkzaamheden. Daarom hebben we bij het groot onderhoud N516 een pilot uitgevoerd waarbij hinderbeleving centraal stond.”

Tijdens de werkzaamheden hebben weggebruikers regelmatig een waarderingscijfer aan de aannemer gegeven: ze beoordeelden 2-maandelijks de reistijd, het wegbeeld, het rijcomfort en de wijze waarop met hen wordt gecommuniceerd. In januari 2018 is voor de laatste keer het tevredenheidsonderzoek uitgevoerd bij 256 automobilisten op de N516.



Nu de werkzaamheden zijn afgerond is de gemiddelde waardering van de weggebruikers met 0,7 gestegen van 6,4 tot een mooie score van 7,1. De ritten verlopen vaker zonder problemen. De waardering van het wegbeeld scoort met 7,3 het hoogst. Deze is beoordeeld op veiligheid, kwaliteit van het wegdek, overzichtelijkheid, duidelijke verkeersborden en passende maximum snelheid. Ook de informatievoorziening wordt hoog gewaardeerd met een aanzienlijke stijging van 5,4 naar 6,8. Bij de ervaren snelheid is gevraagd naar uw ervaring met oponthoud en files voor en na de werkzaamheden. De waardering van de snelheid toont een lichte stijging. De uitkomsten van de enquêtes hebben ons inzicht gegeven hoe de weggebruiker de hinder van de werkzaamheden heeft beleefd. Deze informatie is gebruikt voor tussentijds bijsturen van het werk en gebruiken wij bij toekomstige wegwerkzaamheden. De aannemer heeft bijvoorbeeld vaak in de nacht en in het weekend gewerkt om hinder voor weggebruikers te beperken. Deze aanpak ‘hinderbeleving’ past in het streven van de provincie om de weggebruiker centraal te stellen.
 
 
 
 
Colofon

De nieuwsbrief N516 Groot onderhoud is een uitgave van de provincie Noord-Holland. Redactie: Directie Beheer en Uitvoering, sector Realisatie Infrastructuur.

Aan dit voortgangsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.