Bekijk hier de webversie
 
 
 
headerafbeelding
  Omgevingsvisie NH2050 - donderdag 14 februari 2019  
 
> Inleiding
> Van (omgevings-)Visie naar uitvoering
> Aan de slag met de Omgevingsvisie!
> Omgevingsverordening, stand van zaken
> Botsproefsessies Omgevingsverordening
 
 
Inleiding

De Omgevingswet treedt over een aantal jaar in werking. Daarom stelt Provincie Noord-Holland in vier fases, samen met stakeholders en inwoners, de Omgevingsvisie NH2050 op. Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de voortgang van zowel de omgevingsvisie als de Omgevingswet.

 
 
Van (omgevings-)Visie naar uitvoering

Afbeelding: Theo Baart

Bijna drie jaar geleden werden de eerste contouren voor de Omgevingsvisie NH2050 geschetst. Op 19 november 2018 stelden Provinciale Staten de Omgevingsvisie NH2050 vast, een visie op de fysieke leefomgeving en de uitdagingen die de toekomst brengt.

Nieuwsgierig naar de inhoud van de Omgevingsvisie? Bekijk dan de animatie, hierin wordt de Omgevingsvisie kort uitgelegd.

Op 7 februari 2019, tijdens het afsluitende congres van de Omgevingsvisie, dachten zo’n 350 gasten mee over de uitvoering van de Omgevingsvisie. Hiermee komt er een einde aan de ontwikkeling en vaststelling van de visie, maar begint er een nieuwe fase: de uitwerking. Zo werken we de Omgevingsvisie uit naar een Omgevingsverordening en werken we naar concretisering van beleid.
Een impressie van het congres op 7 februari is in een magazine weergegeven.

 
 
 
 
Aan de slag met de Omgevingsvisie!
Onder deze titel zal de nieuwsbrief verder gaan. Nu de Omgevingsvisie er ligt, begint het werk pas echt. Hoe gaan we onze ambities samen waarmaken? In de nieuwsbrief komen actualiteiten aan bod, zoals het opstellen van de Omgevingsverordening en de uit te voeren programma’s en Omgevingsvisies van medeoverheden.
Afbeelding: Theo Baart
 
 
Omgevingsverordening, stand van zaken

De provinciale ‘schrijftandems’ zijn dit jaar voortvarend verder gegaan met het schrijven van vernieuwende regels voor de eerste integrale Omgevingsverordening NH. Daarbij wordt uiteraard ook de waardevolle input uit de ambtelijke botsproefsessies van november 2018 verwerkt. Op 24 januari waren alle schrijftandems – per thema een beleidsmedewerker en jurist van de provincie – bijeen voor een schrijfdag. Op deze dag zijn dwarsverbanden gelegd, inhoudelijke thema’s uitgediept, nagedacht over nieuwe botsproeven en is er verder geschreven aan conceptregels.


Afbeelding: Theo Baart

Botsproeven
Op 26 en 28 februari vindt de tweede ronde van ambtelijke botsproefsessies plaats. Tijdens deze sessies gaan we met onze partners nogmaals in gesprek over de verder uitgewerkte conceptregels.

Ook op bestuurlijk niveau organiseren we botsproefsessies. In februari en maart 2019 gaat de provincie langs de regionale portefeuillehouders overleggen. Daar wordt een conceptregel gebotsproefd aan de hand van een regionale casus.

Consultatiefase
Op basis van de input uit de botsproeven stellen we een ambtelijk concept van de Omgevingsverordening op. In april 2019 geven we deze 75%-versie van de Omgevingsverordening NH vrij voor een ambtelijke consultatieronde.

Congres Omgevingsverordening 13 juni 2019
De consultatiefase sluiten we af met een congres voor alle bestuurders van de provincie Noord-Holland. Samen met de algemene en dagelijkse besturen van gemeentes, waterschappen en provincie spreken we o.a. over de Omgevingsverordening NH1.0. Noteer de datum alvast in uw agenda!

 
 
 
Botsproefsessies Omgevingsverordening

Graag nodigen wij u uit voor de botsproefsessies van de Omgevingsverordening op 26/28 februari 2019. Sinds de botsproefsessies in november 2018 is door de schrijftandems van de provincie Noord-Holland verder gewerkt aan de concept Omgevingsverordening. Uiteraard hebben we hierbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de in november opgehaalde input. Vergeleken met de vorige botsproeven ligt er nu een meer uitgewerkte versie van de conceptregels. Wij zijn benieuwd naar uw reactie/mening zodat we de Omgevingsverordening samen nog een stap verder kunnen brengen.

Programma
12:00-13:00  Lunch
13:00-13:30  Opening plenair
13:30-14:45  Eerste ronde casus botsproef
14:45-15:00  Koffiepauze
15:00-16:15  Tweede ronde casus botsproef
16:15-17:15  Plenaire Afsluiting en borrel

Dit zijn de laatste botsproefsessies voor de afronding van de ambtelijke conceptversie van de Omgevingsverordening NH1.0. In april 2019 volgt een ambtelijke consultatieronde op deze
75%-versie van de Omgevingsverordening NH1.0.

Aanmelden
Door te klikken op deze link, meldt u zich aan voor de botsproefsessies.

 
 
 
 
Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Provincie Noord-Holland in het kader van de Omgevingsvisie NH2050.

 
facebook Facebook
twitter Twitter