headerafbeelding
  Omgevingsvisie NH2050 - vrijdag 21 december 2018  
 
> Inleiding
> Omgevingsvisie Noord-Holland 2050 vastgesteld door PS
> Save the date congres Omgevingsvisie NH2050
> Programma Natuurontwikkeling eerste stap in uitvoering Omgevingsvisie
> De Omgevingsverordening NH1.0
> Succesvolle botsproefsessies Omgevingsverordening
> Save the date botsproefsessies Omgevingsverordening
 
 
Inleiding

De Omgevingswet treedt over een aantal jaar in werking. Daarom stelt Provincie Noord-Holland in vier fases, samen met stakeholders en inwoners, de Omgevingsvisie NH2050 op. Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de voortgang van zowel de omgevingsvisie als de Omgevingswet.

 
 
Omgevingsvisie Noord-Holland 2050 vastgesteld door PS

Afbeelding: Theo Baart

Afbeelding: Theo Baart

De Omgevingsvisie NH2050 is op 19 november door Provinciale Staten (PS) vastgesteld.

Eerder hadden Gedeputeerde Staten de visie al aangescherpt. PS bespraken 24 voorstellen om de tekst van de Omgevingsvisie aan te passen. Daarvan werden 6 voorstellen aangenomen.

De komende tijd staat in het teken van Visie naar uitvoering. Om ervoor te zorgen dat de Omgevingsvisie gedragen wordt door zoveel mogelijk partijen zijn verschillende participatievormen ingezet (co-creatie, consultatie) om zowel online als offline het gesprek met betrokkenen aan te gaan.

Lees de definitief vastgestelde Omgevingsvisie NH2050.

Lees verder
 
 
 
Save the date congres Omgevingsvisie NH2050

Na een intensief proces van twee jaar hebben Provinciale Staten in november de Omgevingsvisie NH2050 vastgesteld. Een prachtige mijlpaal waar alle betrokkenen trots op kunnen zijn.

Maar nu begint het echte werk. De ambities in de Omgevingsvisie worden vertaald in de Omgevingsverordening en verder uitgewerkt in verschillende programma’s. Ook dit doet de provincie niet alleen, maar samen met anderen. Graag nodigen wij u daarom op 7 februari uit voor een congres voor alle stakeholders, om samen de eerste stappen te zetten van visie naar uitvoering. Inspiratie, interactie en debat zijn de sleutelwoorden tijdens deze dag.

Programma
10.00 Inloop
10.30 Opening
10.45 Lancering Omgevingsvisie NH2050 door Joke Geldhof,
                  Gedeputeerde Provincie Noord-Holland
11.00 Keynote
12.00   Lunch
13.00 Deelsessies over o.a. datastrategie,
                  Amsterdam Smart City, Omgevingsverordening
                  en de toekomst van werklocaties
14.15 Inleiding politiek debat (4 thema's) o.l.v. Frenk van
                  der Linden (thema’s: Gezondheid & Veiligheid,  
                  Energietransitie & Circulaire Economie,
Duurzame Verstedelijking en Transitie Landelijk
                  Gebied)
15.45 Plenaire afsluiting met aansluitend borrel

Dagvoorzitter: Frenk van der Linden

De verkiezingen voor Provinciale Staten staan voor de deur. Welke prioriteiten zouden er moeten zijn voor de komende vier jaar, uitgaande van de lange termijn ambities en ontwikkelprincipes in de Omgevingsvisie NH2050?

In januari 2019 ontvangt u de officiële uitnodiging met het definitieve programma.

Wij hopen u 7 februari te zien!

 
 
 
Programma Natuurontwikkeling eerste stap in uitvoering Omgevingsvisie

Op dezelfde dag als de Omgevingsvisie NH2050 is het Programma Natuurontwikkeling (PNO) vastgesteld door PS. De eerste stap van visie naar uitvoering is daarmee gezet. Het PNO is het uitvoeringsprogramma voor het provinciaal natuurbeleid. Eerder was het natuurbeleid vastgelegd in de Agenda Groen. De visie op natuurontwikkeling in de provincie tot 2050 is integraal opgenomen in de Omgevingsvisie.

Na deze eerste stap vertalen we de ontwikkelprincipes voor natuur uit de Omgevingsvisie naar het PNO. Buiten de gebieden die vallen onder het Natuurnetwerk Nederland (NNN) gaan we werken met de ontwikkelprincipes. In het PNO is ook aandacht voor de kwaliteit van natuurgebieden, naast de huidige focus op kwantiteit. "Dat sluit bijvoorbeeld mooi aan bij de ontwikkelprincipes uit het hoofdstuk Dynamisch Schiereiland", legt programmamanager PNO Ronald Louwman uit. "Een van die ontwikkelprincipes gaat over het robuuster maken van het ecologisch systeem in de kustgebieden, inclusief de grote wateren."

Fotograaf: OORgineel

 
 
 
De Omgevingsverordening NH1.0

In de eerste integrale Omgevingsverordening Noord-Holland voegen we de huidige twintig verordeningen die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving samen. Dit doen we niet door er een nietje doorheen te slaan. In de Omgevingsverordening vertalen we de ambities, ontwikkelprincipes en de sturingsfilosofie uit de Omgevingsvisie NH2050 in onze provinciale regels. Dit doen we door vernieuwende regels op te stellen over ruimtelijke thema’s die nu geregeld worden in de Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRV). Met deze vernieuwende regels laten we zien dat we de principes ‘lokaal wat kan, regionaal wat moet’, ‘ruimte voor lokaal en regionaal maatwerk’ en ‘vertrouwen’ uit de sturingsfilosofie serieus nemen.

Onze uitdaging is een eenvoudiger, duidelijker en meer integraal systeem van provinciale regels. Met meer ruimte voor lokaal en regionaal maatwerk en bestuurlijke afwegingsruimte. We stellen de Omgevingsverordening op in samenspraak met onze partners.

Insteek en uitgangspunten

De sturingsfilosofie vertaalt zich voor de provincie in een andere, nieuwe manier van werken. Ook de regels zelf worden op een nieuwe manier opgesteld. De nieuwe regels richten zich op het ‘hoe’ (hoe kom je tot een goede fysieke leefomgeving) in plaats van op het ‘wat’ (verbodsbepalingen en uitzonderingen daarop). Het gaat daarbij meer om het doel, dan om het middel. Kwalitatieve normen in plaats van kwantitatieve.

 
 
 
 
Succesvolle botsproefsessies Omgevingsverordening

Op 13 en 15 november organiseerde de provincie Noord-Holland onder de naam ‘botsproefsessies’ een aantal testsessies voor de Omgevingsverordening in Noord-Holland Noord en in de Metropoolregio Amsterdam. Aan de hand van fictieve casussen is de werking van nieuwe conceptregels getest. Bij de sessies waren deelnemers aanwezig van onder meer gemeenten, waterschappen, omgevingsdiensten en belangenorganisaties.

Aan beide dagen namen zo’n 80-100 deelnemers deel. In verschillende deelsessies over Landbouw, Verstedelijking, Landschappelijke Regimes, Water en Noordzeekanaalgebied werd gediscussieerd en met de provincie meegedacht over de nieuwe regels.

Lees verder
 
 
Save the date botsproefsessies Omgevingsverordening


De botsproefsessies Omgevingsverordening in november zijn nog maar kort geleden. Wij kijken terug op twee nuttige en goedbezochte bijeenkomsten. In de botsproefsessies hebben we het gehad over de thema’s: Landbouw, Landschappelijke regimes, Verstedelijking, Noordzeekanaalgebied en Water. De komende tijd verwerken het kernteam en de schrijftandems de opgehaalde input.

Ondertussen wijzen wij u alvast op de volgende botsproefsessies. In februari 2019 willen wij graag weer met u in gesprek over de – dan al wat meer uitgewerkte – concept Omgevingsverordening. Naast de in november besproken thema’s komen in februari ook andere thema’s uit de Omgevingsverordening aan de orde, zoals Natuur en Wegen.

Deze uitnodiging betreft een save the date. De definitieve uitnodiging volgt in 2019.

 
 
 
 
Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Provincie Noord-Holland in het kader van de Omgevingsvisie NH2050.

 
facebook Facebook
twitter Twitter