headerafbeelding
  Omgevingsvisie NH2050 - dinsdag 29 augustus 2017  
 
> Inleiding
> GS geven discussiedocument koersbepaling vrij
> Provinciale Staten presenteren zich op facebook
> Naar een nieuwe toepassing van MER
> 22 september bijeenkomst Omgevinsgwet in Hoofddorp
> Planning Omgevingsvisie NH2050
 
 
Inleiding

De Omgevingswet treeft over een aantal jaar in werking. Daarom stelt Provincie Noord-Holland in vier fases, samen met stakeholders en inwoners, de Omgevingsvisie NH2050 op. Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de voortgang van zowel de omgevingsvisie als de Omgevingswet.

 
 
 
GS geven discussiedocument koersbepaling vrij

Gedeputeerde Staten hebben het Discussiedocument: drie verhaallijnen op weg naar de koers NH2050 vrijgegeven. Een hulpmiddel voor het richtinggevende debat van Provinciale Staten op 9 oktober 2017. Elk van de drie verhaallijnen - 'Gezond en veilig', 'Economisch duurzaam' en 'Karakeristiek Noord-Holland'- kijkt vanuit een dominante ambitie in samenhang naar de toekomstige opgaven, zoals beschreven in Verkenningen NH2050. Elke ambitie brengt consequenties en belangrijke keuzes met zich mee. Het is niet de bedoeling dat uit een van de drie verhaallijnen een keuze wordt gemaakt. Ze zijn enkel bedoeld om de discussie te voeren. Het debat is een opmaat naar 18 december wanneer Provinciale Staten besluiten over de koers van de Omgevingsvisie NH2050.

 
 
 
Provinciale Staten presenteren zich op facebook

Van 30 augustus tot 9 oktober presenteren verschillende Provinicale Statenleden zich op de facebook pagina Jouw Noord-Holland. Korte portretjes waarin zij uitleggen waarom zij en hun fracties het belangrijk vinden dat de inwoners van Noord-Holland betrokken zijn bij de Omgevingsvisie NH2050.

 
 
Naar een nieuwe toepassing van MER

Milieueffectrapportage van ruimtelijke plannen is al geruime tijd wettelijk verankerd in de Wet milieubeheer. Met de komende Omgevingswet komt de vraag op tafel hoe in deze nieuwe context om te gaan met het instrument milieueffectrapportage. Het is te verwachten dat in de Omgevingsvisie kaderstellende beleidsuitspraken worden gedaan voor MER-plichtige activiteiten. Het accent in de beleidsevaluatie verschuift dan van de beschrijving van de gevolgen van voorgenomen beleid voor het milieu, naar het aangeven van de ‘milieuruimte’ voor ontwikkelingen, het houden van de vinger aan de pols wat betreft de na te streven kwaliteit van de leefomgeving en het aangeven van de consequenties van veranderingen in die kwaliteit voor het beleid. Royal HaskoningDHV heeft voor Provincie Noord-Holland een advies geschreven om te komen tot een nieuwe toepassing van MER.

 
 
 
 
22 september bijeenkomst Omgevinsgwet in Hoofddorp

Vrijdag 22 september is de tweede bijeenkomst voor raadsleden, statenleden en algemeen bestuursleden van Waterschappen in de provincie Noord-Holland over de veranderende rol van volksvertegen-woordigers bij de Omgevingswet. Wanneer moeten volksvertegenwoordigers van verschillende overheidslagen elkaar opzoeken in het kader van de Omgevingswet? En waar schuurt het? Deze bijeenkomst gaat niet alleen om ontmoeting en uitwisseling, maar ook om de botsing van belangen, rollen en culturen van de verschillende overheidslagen. Volksvertegenwoordigers kunnen zich opgeven via deze link.

 
 
Planning Omgevingsvisie NH2050

 
 
 
 
Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Provincie Noord-Holland in het kader van de Omgevingsvisie NH2050.

facebook Facebook
twitter Twitter