headerafbeelding
  Werkzaamheden Natuurgebied Waalenburg - woensdag 25 september 2019  
 
Oudste weidevogelreservaat van Nederland heropend
 
 
woensdag 18 september 2019

Rijk aan vogels, rijk aan planten en rijk aan insecten. Het natuurgebied Waalenburg kan weer het bruisende natuurgebied worden dat het ooit was, nu de werkzaamheden om de natuur te versterken klaar zijn.

Op woensdag 18 september 2019 hebben gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en landschap) en Marc van den Tweel, algemeen directeur Natuurmonumenten, het natuurgebied feestelijk geopend.

Lees verder
 
Kemphaan in vreugdestand
 
 

Te midden van een groep van ruim 100 geïnteresseerde Texelaars en vogelliefhebbers zette gedeputeerde Esther Rommel symbolisch de wieken van weidemolen De Kemphaan in vreugdestand.

Het is een oud gebruik om aan de buurt te laten zien dat er wat te vieren valt. “Na zo’n 15 jaar doorzetten om het voor elkaar te krijgen, staan we hier, vol trots in een juweel van een natuurgebied”, aldus gedeputeerde Esther Rommel. 

 
Middagprogramma in beeld
 
 
Bekijk het fotoalbum van de opening

’s Middags verplaatsten de feestelijkheden zich over Waalenburg: bij natuurboerderij Plassendaal, het nieuwe fietspad en de brug over de kreek was van alles te doen voor jong en oud.

Bekijk de foto's
 
Het Waalenburgertje
 
 
Speciale bonbon
Voor de gelegenheid maakte Texelse chocolatier Smidt het 'Waalenburgertje'. Een bonbon op basis van lokaal kruidenbitter met o.a. reukgras en sleedoorn én uiteraard een afbeelding van de kemphaan. Meer informatie
 
"Waar wij wonen heerst het recht op wildernis"
 
 
Dichtregels onthuld op uitkijkpunten

Op verschillende plekken in Waalenburg kom je dichtregels tegen. Bijvoorbeeld op het uitkijkpunt bij de Zaandammerdijk en op de vogelkijkhut. Eilanddichter Roop maakte het gedicht, dat tijdens de opening werd onthuld:

onbekommerd wordt dit land weer ongerept
waar wij wonen heerst het recht op wildernis
we overgroeien de kortzichtigheid met orchideeën
de kemphaan maalt het water op weidevogelpeil
een huis voor iedereen op hoge poten en met natte voeten
vier seizoenen zijn een vogeljaar

Roop, eilanddichter Texel
 
 
 
Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Programma Natuurontwikkeling Texel van de provincie Noord-Holland. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u eerder bij een van onze projecten betrokken bent geweest.

Contact: natuurtexel@noord-holland.nl
Telefoon: 0800 0200 600.