Nieuwsbrief Wilhelminasluis augustus 2020; Wilhelminasluis krijgt steeds meer vorm
Provincie Noord-Holland
Over het project
Bereikbaarheid wegverkeer
Bereikbaarheid scheepvaart
 
Header Wilhelminasluis
Vernieuwen Wilhelminasluis

De Wilhelminasluis (1903) in de binnenstad van Zaandam wordt vernieuwd. De huidige sluis is verouderd en in slechte staat. De provincie Noord-Holland vervangt de komsluis door een nieuwe moderne schutsluis voor beroeps- en recreatievaart. 

  Lees meer
 
  sluis 11  
  Sluis maakt van Zaandam een stad  
 

De geschiedenis van de Wilhelminasluis gaat veel verder terug dan de bouw ervan in 1903. Waarschijnlijk zelfs helemaal terug naar het eind van de 13e eeuw. Toen werd er op de huidige plek van de sluis een dam opgeworpen. Mogelijk zat er toen al een sluis in de dam. Piet Kleij is archeoloog voor de gemeente Zaanstad en neemt ons mee terug in de tijd.

 
 
  Lees meer
 
 
 
  En toen was er lichtů  
 

Er is verlichting nodig die mensen, fietsers, automobilisten en vaarweggebruikers in staat stelt om gemakkelijk hun weg te vinden en zich ’s nachts veilig kunnen verplaatsen. Het verlichtingssysteem is opgezet om het juiste niveau te creëren voor een functionele en comfortabele nachtelijke setting.

 
 
  Lees meer
 
  lamp  
     
 
 
  Vrijwilligers Historische Groote Sluis in Zaandam in zonnetje gezet  
 

De afgelopen 2 jaar is intensief gewerkt aan de renovatie van de Wilhelminasluis in Zaandam. De impact op de omgeving was groot. Ook voor het bestuur en de vrijwilligers die de Historische Groote Sluis bedienen. Op zaterdag 17 oktober zijn het bestuur en de vrijwilligers daarom door Heijmans en de provincie Noord-Holland in het zonnetje gezet.

 
 
  Lees meer
 
  vrijwilligers  
     
 
 
  De Oostkade is gladgestreken  
 

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de Oostkade. Deze heeft een behoorlijke metamorfose ondergaan. Uitgangspunt bij het ontwerp van deze kade was om de monumentale uitstraling van het sluizencomplex weer in ere te herstellen.

 
 
  Lees meer
 
  oostkade  
     
 
 
  Planning  
 

Met het einde in zicht neemt ook de intensiteit van de werkzaamheden af. De komende tijd staat in het teken van de afronding. Eind november zal Heijmans het remmingswerk in de sluiskolk weghalen. Daarmee krijgt de sluis haar uiteindelijke afmetingen en kunnen grotere schepen door de sluis varen.

 
 
  Lees meer
 
  planning 10-2020  
     
 
Colofon

Nieuwsbrief vernieuwen Wilhelminasluis is een uitgave van de provincie Noord-Holland, Directie Beheer en Uitvoering, sector Realisatie Infrastructuur.
Volg de provincie

www.noord-holland.nl
Aanmelden voor deze nieuwsbrief