headerafbeelding
  Herinrichting N243 Alkmaar – Avenhorn - woensdag 11 maart 2020  
 
> Inleiding
> Onderzoek naar kabels en leidingen
> “Toen de tram hier nog reed…”
> Landschapsvriendelijke vangrail
> Met ondernemers in gesprek over herinrichting N243
> Innovatie: fietsbruggen uit betonprinter
> Meer informatie
 
 
Inleiding
Met deze nieuwsbrief van het project Herinrichting N243 Alkmaar - Avenhorn houden we u op de hoogte van de stand van zaken en mogelijke procedures.

Het doel van de herinrichting is het veiliger maken van de N243 en het uitvoeren van groot onderhoud. De N243 is de provinciale weg door Schermer (Noordervaart), Beemster (Schermerhornerweg en Middenweg) en Koggenland (provinciale weg). Het is een smalle weg met veel verkeer, een aantal drukke kruisingen en veel directe wegaansluitingen van woningen en bedrijven.
 
 
 
Onderzoek naar kabels en leidingen

Bij wegwerkzaamheden is het belangrijk om te weten waar kabels en leidingen liggen. Want als er per ongeluk een kabel wordt geraakt, is het mogelijk dat omliggende woningen bijvoorbeeld zonder stroom komen te zitten. Voor de herinrichting van de N243 wordt ook onderzoek gedaan naar de ligging van kabels en leidingen. In deze video leggen ‘kabelspeurders’ uit wat hun werk precies inhoudt. De werkzaamheden aan de N243 duren naar verwachting tot april 2020.

Bekijk het filmpje
Kabelspeurders aan het werk
 
 
 
Trambaan langs de Noordervaart
“Toen de tram hier nog reed…”

Met dank aan een bewoner aan de Noordervaart


De voorloper van de provinciale weg N243 heeft in het verleden al heel wat meegemaakt. De weg was van oorsprong slechts een smal schelpenpad, is tweemaal verlegd en gaf in een ver verleden ruimte voor de trambaan tussen Alkmaar, Purmerend en Amsterdam. Vandaag de dag staan we weer voor een verandering: een reconstructie van de weg tussen Alkmaar en Avenhorn. Maar eerst een sprong in het verleden.

Lees verder
 
 
 
Landschapsvriendelijke vangrail

De N243 is één van de provinciale wegen van Noord-Holland met veel zware bermongevallen. Bij de herinrichting van de weg is daarom veel aandacht voor het veiliger maken van de weg, waaronder voor de inrichting van de berm door het plaatsen van geleiderails (vangrails). Specifiek voor de N243 is

Lees verder
Visualisatie N243 Noordervaart
 
 
Met ondernemers in gesprek over herinrichting N243

Ondernemers uit de regio zijn na de uitgelopen werkzaamheden aan de Leeghwaterbrug bezorgd dat de uitvoering van de herinrichting van de N243 voor hen wederom gepaard gaat met veel verkeersoverlast. De provincie is daarom afgelopen december in gesprek gegaan met Ondernemend Regio Alkmaar (ORA) en Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO).

Lees verder
 
 
 
 
Innovatie: fietsbruggen uit betonprinter

Wist je dat je bruggen van beton kan ‘printen’? De provincie laat 4 fietsbruggen op die manier ontwerpen. 3D-betonprinten is duurzaam, eenvoudig en efficiënt. De bruggen, die langs de N243 in Alkmaar en Beemster komen, worden dit jaar geprint en gebouwd.

Lees verder
Betongeprinte fietsbruggen
 
 
Meer informatie

Op de website www.infoN243.nl is meer informatie te vinden. Hier staan ook visualisaties van het eerste schetsontwerp, evenals een filmpje van de huidige en de toekomstige situatie. Deze beelden geven een goede indruk van hoe de N243 er na de herinrichting uit komt te zien. En vergeet niet de omgevingsapp N243 op uw mobiele telefoon/tablet (gratis) te downloaden.


Bij vragen kunt u bellen naar het Servicepunt provincie Noord-Holland, 0800 – 0200 600 (gratis) of mailen naar infoN243@noord-holland.nl. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via de website of via het e-mailadres.

Bekijk hier het filmpje