headerafbeelding
  Herinrichting N243 Alkmaar Avenhorn - donderdag 29 oktober 2020  
 
> Inleiding
> In deze nieuwsbrief
> Stand van zaken project
> Vliegtuigongeluk uit WOII in herinnering
> Groenplan voor N243
> Video: hoe werkt het 3D-betonprinten van de fietsbruggen langs de N243?
> Meer informatie
 
 
Inleiding
Met deze nieuwsbrief van het project N243 Alkmaar - Avenhorn houden we u op de hoogte van de stand van zaken en mogelijke procedures.

Het doel van de herinrichting is het veiliger maken van de N243 en het uitvoeren van groot onderhoud. De N243 is de provinciale weg door Schermer (Noordervaart), Beemster (Schermerhornerweg en Middenweg) en Koggenland (provinciale weg). Het is een smalle weg met veel verkeer, een aantal drukke kruisingen en veel directe wegaansluitingen van woningen en bedrijven.
 
 
In deze nieuwsbrief
In deze nieuwsbrief geven we informatie over de voortgang van het project. Daarna duiken we in de historie: er is deze zomer een informatiebord geplaatst van een herinnering uit de Tweede Wereldoorlog in overleg met het Historisch Genootschap Beemster. Verder geven we informatie over het groenplan. En we laten graag een informatieve video zien over het innovatieve 3D-betonprinten van de fietsbruggen die in (met name) de Beemster komen.
 
 
 
 
Stand van zaken project

Groot onderhoud is hard nodig en we willen de weg veiliger maken. De bestemmingsplannen die nodig zijn voor het realiseren van het project zijn definitief en dus kunnen we verder. De voorbereidingen voor de uitvoering van project N243 zijn in volle gang. De aanbesteding is in augustus 2020 gestart. Dat is een zorgvuldige klus en we verwachten voor de zomer van 2021 een aannemer aan boord hebben.


Lees verder
Voorbereiding in volle gang
 
 
 
Neergestorte bommenwerper
Vliegtuigongeluk uit WOII in herinnering

Langs de N243 op de Middenweg, tussen de Schermerhornerweg en Avenhorn, passeren vele voorbijgangers ter hoogte van huisnummer 3 een plek waar in de oorlog een grote bommenwerper is neergestort. Bij de bushalte is in mei 2020 een informatiebord bevestigd dat beknopt iets over de achtergrond vertelt. Wat is daar gebeurd?

met dank aan V.S.E. Falger van Historisch Genootschap Beemster


Lees verder
 
 
 
Groenplan voor N243

Landschap en cultuurhistorie zijn belangrijke onderwerpen bij de herinrichting van de N243. Bij het maken van het ontwerp en het opstellen van het bestemmingplan lag de focus op groot onderhoud en het veiliger maken van de weg. Deze weg gaat echter ook door de Schermer, de Eilandspolder en de Beemster (UNESCO). En ter hoogte van Avenhorn doorsnijdt de weg de Westfriese Omringdijk. Dat maakt het extra belangrijk om goed na te denken over de (her)inrichting van de natuur.Lees verder
Groenplan N243
 
 
 
Video: hoe werkt het 3D-betonprinten van de fietsbruggen langs de N243?

Langs de N243 komen vier bijzondere fietsbruggen. Ze worden gemaakt met een 3D-betonprinter. De provincie heeft gekozen voor deze innovatieve manier van bouwen, omdat het onder andere duurzamer en efficiënter is. Samen met aannemer BAM, ingenieursbureau Witteveen & Bos, mortelproducent Weber Beamix en de TU Eindhoven is intensief samengewerkt om het 3D-printen van de fietsbruggen te ontwikkelen. Meer uitleg is te bekijken en beluisteren in het filmpje.


Bekijk hier filmpje
Video over 3D-betonprinten
 
 
Meer informatie

Op de website www.infoN243.nl is meer informatie te vinden. Hier staan ook visualisaties van het eerste schetsontwerp, evenals een filmpje van de huidige en de toekomstige situatie. Deze beelden geven een goede indruk van hoe de N243 er na de herinrichting uit komt te zien. En vergeet niet de omgevingsapp N243 op uw mobiele telefoon/tablet (gratis) te downloaden.


Bij vragen kunt u bellen naar het Servicepunt provincie Noord-Holland, 0800 – 0200 600 (gratis) of mailen naar infoN243@noord-holland.nl. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via de website of via het e-mailadres.

Bekijk hier het filmpje