Provincie Noord-Holland
 
Header Gooi en Vechtstreek
Werkzaamheden Gooi en Vechtstreek

In deze nieuwsbrief leest u het laatste nieuws over het werk van de provincie in de regio Gooi- en Vechtstreek.

 
  buffels2  
  Waterbuffels gaan natuur ontwikkelen in de Diemerscheg  
 

Met 8 waterbuffels willen de provincie Noord-Holland en Staatsbosbeheer in de Diemerscheg de natuur verbeteren. Sinds vrijdag 9 april staan de dieren in het nieuwe natuurgebied Waterlandtak-West, nabij Muiden. Met deze pilot wordt onderzocht of met natuurlijke begrazing de natuurdoelen kunnen worden behaald: het verbeteren van de natuurverbinding en het vergroten van de biodiversiteit. De waterbuffels worden beheerd door FREE Nature.

 
 
  Lees meer
 
 
 
  Verkeer later dan gepland door onderdoorgang Hilversum  
  De opening van de nieuwe spooronderdoorgang bij de Oosterengweg in Hilversum, die gepland stond voor oktober 2021, is naar verwachting 6 tot 10 maanden vertraagd. Hierdoor moeten automobilisten in Hilversum langer gebruik maken van de huidige omleidingsroutes. De bouw van het Hilversumse deel van de busverbinding is eind maart 2020 gestart. Naast de aanleg de spoorwegonderdoorgang komt er een vrije busbaan tussen de A27 en het treinstation in Hilversum en een natuurbrug bij Anna’s Hoeve. Om ervoor te zorgen dat iedereen in ’t Gooi op tijd en filevrij kan reizen, wordt tussen Huizen en Hilversum een snelle en betrouwbare busverbinding aangelegd.   
     
  onderdoorgang  
  Dit is belangrijk omdat Huizen geen treinstation heeft en de behoefte aan passend openbaar vervoer groeit. Zoals het er nu uitziet rijden de bussen volgens planning eind 2022 over de nieuwe HOV-busbaan tussen Hilversum en Huizen. De latere openstelling van de onderdoorgang heeft hier geen effect op.  
 
  Lees meer
 
 
 
  Het maaiseizoen komt er aan  
 

Een schonere berm is beter voor dier en milieu. De provincie wil voorkomen dat rotzooi dat in de berm ligt wordt ‘meegemaaid’ als het gras in de berm wordt gemaaid. Met informatieborden en blikvangers wil de provincie met name fietsers stimuleren minder rotzooi in de bermen te gooien. Vanaf eind april, begin mei wordt er weer gemaaid in de bermen. De provincie heeft een nieuw maaibeleid. Meer ecologisch. Daardoor verandert het beeld van de berm. 

 
     
  bermen  
  Geen strak gemaaide berm meer, maar een berm met een natuurlijker karakter. Net alsof u in Frankrijk rijdt.  
 
  Lees meer
 
 
 
  Nieuwe inrichting voor Anna’s Hoeve en Monnikenberg in Hilversum klaar  
 

Het gebied rond de faunatunnel en de natuurbrug in Hilversum wordt vanaf dit najaar opnieuw ingericht. De aanpassingen zorgen ervoor dat dieren via de nieuw aangelegde natuurbrug het spoor, de verlegde weg bij Anna’s Hoeve de nieuwe HOV-busbaan in ’t Gooi en veilig kunnen oversteken. Hierdoor vergroot het leefgebied en nemen de overlevingskansen voor plant- en diersoorten toe. 

 
     
  DO2  
 

De werkzaamheden beginnen dit najaar. Met dit filmpje bent u in 5 minuten op de hoogte van de plan.

 
 
  Lees meer
 
 
 
  Sedum op bushok  
  Werkt sedum op bushokjes? En hoe reageert de plant op de verschillende omstandigheden in onze provincie? De provincie is begonnen met een proef. Op drie plekken staan bushokjes met een groen dak. De regio Gooi en Vechtstreek had de primeur. Langs de N236, ter hoogte van de Lage Klompweg, staat er al een tijdje een. Vorige maand is er ook een groen bushokje geplaatst op de N200 bij Bloemendaal aan Zee en de derde staat langs de N242 bij Middenmeer. Sedum is een vetplant die de lucht filtert en dat draagt weer bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Bovendien houden de planten water vast. In de pilot wordt gekeken naar wat de invloed van bijvoorbeeld de nabijheid van de zee op de vetplantjes is.   
     
  sedum  
  Ook wordt bijgehouden wat de extra kosten zijn voor het beheer van de groene bushokjes. Als de pilot goed verloopt komen er vanaf 2024 meer groene bushokjes. In dat jaar worden veel bestaande bushokjes vervangen.  
     
 
 
  Sluiscomplex ’t Hemeltje klaar voor de toekomst  
 

Sluiscomplex 't Hemeltje (Nederhorst den Berg) is klaar voor de toekomst. De afgelopen maanden is er groot onderhoud verricht aan sluiscomplex ’t Hemeltje in Nederhorst den Berg. De elektrotechnische en hydraulische installaties zijn vervangen. De sluis kan nu weer jaren mee!

 
     
  sluis het hemeltje  
     
 
 
  Bestrijd de Japanse Duizendknoop  
  Het lijkt een onschuldig plantje, die Japanse Duizendknoop. Gewoon te koop bij het tuincentrum om de hoek. Helaas kan de Japanse Duizendknoop een ware plaag zijn. De plant groeit heel snel en kan er door z’n dichte bladerdek en wortels voor zorgen dat andere planten niet meer groeien. Daarmee komt ook de biodiversiteit in gevaar, omdat uiteindelijk alleen Japanse Duizendknoop overleeft. Ook zorgen de wortels voor schade aan wegen, bruggen en tunnels, omdat de wortels groeien in kleine kieren en door de snelle groei scheuren veroorzaken.   
     
  duizendknoop  
  Onze aannemer vragen wij dan ook de plant te bestrijden om schade te voorkomen. Weten wat u zelf kunt doen? Kijk op de site van de Wageningen Universiteit.  
 
  Lees meer
 
 
 
  Volg ons op Facebook  
 

Op de hoogte blijven van het provinciale nieuws in de Gooi- en Vechtstreek? Volg dan onze Facebook-pagina. 

Via de Facebookpagina Gooi- en Vechtstreek is het nieuws altijd dichtbij!

 
     
  facebookgooi  
 
  Ga naar Facebook
 
 
Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de provincie Noord-Holland. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor deze nieuwsbrief. Actuele informatie is ook na te lezen op de website en te volgen via Twitter.
Volg de provincie

www.noord-holland.nl