Wezenlijke kenmerken en waarden (WKW)

De fase “Ecologisch Onderzoek” is de tweede fase van de Wegwijzer. In deze fase kunt u in een aantal stappen beoordelen of de nieuwe activiteit leidt tot significante aantasting van de WKW (wezenlijke kenmerken en waarden), tot vermindering van het oppervlak of tot vermindering van de samenhang van het NNN. Als dat het geval is, dient er bekeken te worden óf en zo ja onder welke voorwaarden de activiteit mogelijk toch kan doorgaan.

NNN natuur

8. Initiatiefnemer kiest een ecologisch onderzoeksbureau

Als het plan haalbaar lijkt, laat de initiatiefnemer een ecologisch onderzoek uitvoeren.
 

Ecologisch onderzoek

In de Wegwijzer NNN wordt hiermee het onderzoek bedoeld, met bijbehorende rapportage, waarin beoordeeld wordt of het ruimtelijk plan tot nadelige gevolgen leidt voor (de WKW’s van) het NNN. De rapportage bevat in ieder geval een planbeschrijving, een beschrijving van de ecologie en WKW’s en een NNN-toets. Voor dit onderzoek is het inschakelen van een onafhankelijk ecologisch onderzoeksbureau van groot belang. Het wordt sterk aangeraden dat de ecologen die ingezet worden voor het ecologisch onderzoek voldoen aan de criteria van "ecologisch deskundige". Met een ecologisch deskundige wordt bedoeld een persoon die, voor de situatie en soorten ten aanzien waarvan hij of zij gevraagd is te adviseren en/of te begeleiden, aantoonbare ervaring en kennis heeft op het gebied van soort specifieke ecologie.

9. Initiatiefnemer laat het ecologisch onderzoek uitvoeren

Het doel van het ecologisch onderzoek is om te vast te stellen wat de effecten op het NNN zijn en of er sprake is van significante aantasting van de WKW (wezenlijke kenmerken en waarden), tot vermindering van het oppervlak of tot vermindering van de samenhang van het NNN. In het ecologisch onderzoek wordt duidelijk omschreven wat de specifieke lokale WKW's van het NNN op de planlocaties zijn.

De WKW beschrijvingen in bijlage 5 van de Omgevingsverordening NH2020 bevatten een algemene beschrijving van het natuurgebied. Deze beschrijvingen kun je raadplegen via de viewer NNN, BPL en Stiltegebieden beschrijvingen. Daarom is bij het opstellen van het ecologisch onderzoek een veldcheck ter plaatse van de geplande activiteit nuttig om te achterhalen wat er zich specifiek op die locatie bevindt.

  • Aandachtspunten ecologisch onderzoek

    In het ecologisch onderzoek is tenminste opgenomen:

    1. Planbeschrijving:
      • Een beschrijving van het plan met adres en de gemeente (en indien nodig kavelnummer(s);
      • De planlocatie aangegeven met een duidelijke overzichtskaart (bijvoorbeeld vanuit Google Maps), huidige en nieuwe situatie in relatie tot het NNN gebied of NNN-verbinding;
      • Kaart schaalniveau niet groter dan 1:10.000.
    2. Beschrijving van ecologische uitgangssituatie:
      • Beschrijving van huidige situatie: Is de planlocatie als NNN begrensd? Functie van het gebied, bodem, waterhuishouding, vegetatie, fauna, rust en donkerte, samenhang;
      • Wat is het ambitietype, beheertype op de planlocatie? (check viewer Voortgangskaart NNN);
      • Check welke WKW zich specifiek op deze locatie bevinden en welk NNN-deelgebied dit betreft (naam). Maak hierbij gebruik van de WKW beschrijvingen in de provinciale Omgevingsverordening NH2020 (zie ook de handleiding voor het bekijken van de WKW’s in de viewer Omgevingsverordening NH2020 bij fase 1: Oriëntatie), de veldcheck en de viewer voortgangskaart NNN);
      • Check de verbindingszone(s) in het plangebied.
    3. NNN-toets: Bij beoordelingen van ruimtelijke ingrepen in het kader van het NNN dient getoetst te worden op effecten op oppervlakte, kwaliteit en samenhang van het NNN en op effecten op de wezenlijke kenmerken en waarden (WKW) van het NNN. Uit de NNN-toets moet blijken of er wel of geen sprake is van (significante) aantasting van het NNN, en wat de eventuele aantasting is.
      In de NNN-toets wordt een uitvoerige beschrijving van de aantasting van de WKW van het NNN opgenomen middels een ecologisch onderbouwing:
      • Beschrijf het gehanteerde beleidskader: welke regel(s)/welk beleid wordt toegepast;
      • (Significante) aantasting van de WKW, actuele en potentiële functie van het gebied voor omschreven doelsoorten en doelgemeenschappen (kernkwaliteiten) inclusief vereiste bodem- en watercondities, kenmerkende landschapsstructuur en aardkundige waarden;
      • Aantasting van het oppervlak van het NNN;
      • Aantasting van actuele en potentiële samenhang (inclusief ecologische verbindingszones. Let wel: de functionaliteit van de ecologische verbindingszones dient altijd te worden gehandhaafd, dit dient door de initiatiefnemer te worden aangetoond. Hoewel de ecologische verbindingszones op de kaart met lijnen zijn aangegeven is het aan de initiatiefnemer om de exacte maatvoering van de verbindingszones aan te tonen. Ecologische verbindingszones kunnen niet worden gecompenseerd);
      • Conclusie of er wel of geen sprake is van (significante) aantasting van het NNN.

10. Is er sprake van (significante) aantasting van het NNN?

Activiteiten die leiden tot een significante aantasting van de WKW (wezenlijke kenmerken en waarden), tot vermindering van het oppervlak of tot vermindering van de samenhang van het NNN zijn niet toegestaan. Voor deze activiteiten kan het mogelijk zijn om de schade aan de natuur te compenseren. Let wel, compensatie is niet altijd mogelijk. In "fase 3 Compensatie” bekijkt de gemeente of er een afwijkingsmogelijkheid is op grond waarvan compensatie kan plaatsvinden voor deze activiteit.

Nee, er is geen sprake van significante aantasting

Als uit het ecologisch onderzoek blijkt dat er geen sprake is van significante aantasting van het NNN kan de activiteit doorgaan voor wat betreft de regels van het NNN en is compensatie niet nodig.

In de toelichting van het ruimtelijk plan wordt onderbouwd dat de activiteit aan de regels voldoet en dat er geen sprake is van significante aantasting van het NNN. Het ecologisch onderzoek wordt als bijlage toegevoegd aan het ruimtelijk plan.

De gemeente dient te controleren of ook aan de andere regels van de provinciale Omgevingsverordening wordt voldaan. Activiteiten waarbij provinciale regels aan de orde zijn (provinciaal belang) worden door de gemeente aangemeld bij het loket ruimtelijke plannen van provincie Noord-Holland.

Voor een volledig beeld van de regels op rijks, provinciaal en gemeentelijk niveau die gelden op een bepaalde locatie of voor een bepaalde activiteit neemt de initiatiefnemer contact op met de betreffende gemeente. De gemeente bekijkt of het plan voldoet aan de regels en geeft aan welke vergunningen, ontheffingen enzovoort er nog meer nodig zijn. Aandachtspunten zijn onder andere de Wet natuurbescherming, de Kaderrichtlijn wateren een goede ruimtelijke ordening.

U bent aan het einde gekomen van de Wegwijzer.

Ja, er is wel sprake van significante aantasting

Een activiteit waarbij sprake is van significante aantasting kan niet zomaar doorgaan voor wat betreft de regels van het NNN. Door de gemeente moet worden beoordeeld of de activiteit voldoet aan de uitzonderingen op het verbod op aantasting van de WKW (wezenlijke kenmerken en waarden), tot vermindering van het oppervlak of tot vermindering van de samenhang van het NNN, die in artikel 6.43 (lid 5) van de Omgevingsverordening zijn opgenomen.

Als uit het ecologisch onderzoek blijkt dat er sprake is van significante aantasting, is het goed om te bekijken of er alternatieven zijn voor het plan, zodat significante aantasting van het NNN wordt voorkomen. Het NNN is namelijk primair een gebied voor natuurontwikkeling.

Voor activiteiten waarbij er sprake is van significante aantasting kan het mogelijk zijn om de schade aan de natuur te compenseren. Let wel, compensatie is niet altijd mogelijk. Er zijn drie afwijkingsmogelijkheden op grond waarvan compensatie kan plaatsvinden. De compensatie dient altijd te voldoen aan de regels uit de  Omgevingsverordening NH2020 en de Omgevingsregeling NH2020. In de volgende fase “Natuurcompensatieplan” bekijkt de gemeente of er een afwijkingsmogelijkheid is op grond waarvan compensatie kan plaatsvinden voor deze activiteit.