Inleiding

De provincie Noord-Holland heeft het Noord-Hollands Fonds voor Monumenten opgericht om monumenteneigenaren bij herbestemming, verduurzaming en restauratie te kunnen ondersteunen door middel van een laagrentedragende lening. Dit fonds van de provincie is ondergebracht bij het landelijke Nationaal Restauratiefonds. Omdat het een lening is met een lage rente, “subsidieert” de provincie op deze wijze – aanvullend op de overige subsidies:

  • de herbestemming van cultureel erfgoed, beschermd als rijksmonument dat in oorsprong niet is vervaardigd voor bewoning
  • de restauratie, herbestemming of verduurzaming van cultureel erfgoed dat is beschermd als provinciaal monument
  • de restauratie, herbestemming of verduurzaming van cultureel erfgoed dat is beschermd als gemeentelijk monument en dat in oorsprong behoort tot het industrieel, religieus of agrarisch erfgoed van die gemeente
  • de restauratie, herbestemming of verduurzaming van cultureel erfgoed dat door de desbetreffende gemeente is erkend als beeldbepalend of karakteristiek en dat in oorsprong behoort tot het agrarisch erfgoed van die gemeente (om daarmee eigenaren van met name de voor Noord-Holland zo karakteristieke stolpboerderijen te kunnen ondersteunen).

Kinderen spelen buiten bij het fort

Fort bij Spijkerboor in Westbeemster (provinciaal monument) onderdeel van de Stelling van Amsterdam en het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies (fotograaf: Martin van Lokven)

Als het een lening is waarom heet het dan toch een subsidie?

De rente op de lening is bijzonder laag (5% onder de marktrente met een minimum van 1,5%) . Het verschil tussen de marktrente en de rente op een lening uit het Noord-Hollands Fonds voor monumenten is juridisch gezien een subsidie. Daarom dient u eerst bij de provincie een subsidieaanvraag te doen. De provincie controleert of de door u opgevoerde kosten in aanmerking komen voor een laagrentedragende lening. Vervolgens dient u met de subsidiebeschikking een aanvraag in bij het Nationaal Restauratiefonds. Het Nationaal Restauratiefonds beoordeelt dan onder andere de kredietwaardigheid van de aanvrager.

Let op! Monumenten die (oorspronkelijk) als woonhuizen zijn aangemerkt komen niet in aanmerking voor een lening uit het fonds tenzij deze ook aangemerkt zijn als provinciaal monument. Wilt u weten of uw gebouw of object een provinciaal monument is, kijk dan op de pagina provinciale monumenten. Informeer bij het Nationaal Restauratiefonds naar de mogelijkheden om een laagrentedragende lening voor restauratie, herbestemming en/of verduurzaming af te sluiten.

Interieur van voormalige melkfabriek met bewoners en werknemers

Voormalige Campina Melkfabriek in Hilversum (gemeentelijk monument) nu een complex voor wonen, werken en leren (© Lars van den Brink/Provinciale Atlas Noord-Holland)

Hoeveel kan ik lenen?

Het minimale- en het maximale bedrag is vastgesteld in de uitvoeringsregeling. Het subsidieplafond wordt jaarlijks vastgesteld. Het bedrag dat per monument geleend kan worden is afhankelijk van welke kosten in aanmerking komen voor subsidie. De subsidiabele kosten worden bepaald aan de hand van de Algemene groepsvrijstellingverordening. Deze toets wordt uitgevoerd door de provincie Noord-Holland. Daarnaast speelt mee dat voor sommige onderdelen u een groter percentage eigen middelen dient in te brengen. Het is verstandig om samen met het Nationaal Restauratiefonds en de provincie in overleg te gaan om erachter te komen voor welke kosten en voor hoeveel procent een laagrentedragende lening aangegaan kan worden.

Meer informatie over de subsidieregeling, de voorwaarden en contactgegevens vindt u op de pagina herbestemming, restauratie en verduurzaming monumenten Noord-Holland.

Exterieur van station met spoorlijnen

Het station van Medemblik (provinciaal monument), bestemming van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Welk deel van de te maken kosten is subsidiabel (kan geleend worden)?

Het is belangrijk dat u bij de aanvraag een financieringsplan aanlevert waaruit blijkt wat u met de lening wilt gaan doen, wat de beoogde aanpassingen gaan kosten en wat de eventuele exploitatie kan opbrengen. Daarnaast dient de aanvraag onderbouwd te worden met een recent bouwkundig inspectierapport en als het een aanvraag voor verduurzaming betreft tevens een energiescan. Voor het laten opstellen van een energiescan kan een beroep worden gedaan op de subsidieregeling Energiescans en onderzoeken herbestemming gebouwd erfgoed.

Meer informatie over de subsidieregeling, de voorwaarden en contactgegevens vindt u op de pagina herbestemming, restauratie en verduurzaming monumenten Noord-Holland.

Interieur met twee kleine ramen

Batterij in Hoofddorp (provinciaal monument), onderdeel van de Stelling van Amsterdam en het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies.

Vragen?

Voor vragen kunt u contact met de provincie opnemen via erfgoed@noord-holland.nl.

Grenspaal in park

Grenspaal in Hilversum (provinciaal monument) als markering tussen Noord-Holland en Utrecht, ook wel bekend als Leeuwenpaal.