Inleiding

Voor het toekomstbestendig maken van erfgoed is het belangrijk dat ook geïnvesteerd wordt in comfort en verbetering van de exploitatie. Verduurzaming van gebouwd erfgoed speelt hierbij een belangrijke rol.

Buitenzijde Teylers museum aan de Binnen Spaarne

Teylers museum in Haarlem (rijksmonument) wordt in stappen verduurzaamd (foto Ann Brohm)

Financiering van verduurzaming

De provincie stimuleert onderzoek naar herbestemming, nieuwe exploitatie­mogelijkheden en/of verduurzaming van gebouwd erfgoed. Dit om leegstand te voorkomen en daarmee het behoud, de publiekstoegankelijkheid en de duurzaam­heid van gebouwd erfgoed te bevorderen. Hiervoor bestaat de subsidie­regeling Energiescans en onderzoeken herbestemming gebouwd erfgoed. Daarnaast geeft het Noord-Hollands Fonds voor Monumenten geeft de mogelijkheid om een laagrentedragende lening aan te vragen voor verduurzamingsmaatregelen.

Andere mogelijkheden

Voor gemeentelijke monumenten en beeldbepalende of karakteristieke panden hebben gemeenten voor verduurzaming soms een eigen subsidieregeling. Daarnaast is er de landelijke Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) waarvoor ook monumenten in aanmerking kunnen komen.

Interieur van een stolpboerderij waar gewerkt wordt aan verduurzaming

De bewoners van een stolpboerderij in Aartswoud renoveren en verduurzamen hun woning (© Heleen Peeters/Provinciale Atlas Noord-Holland)

Kennis en inspiratie

De provincie probeert eigenaren van monumenten te voorzien van kennis en te inspireren met voorbeelden van verduurzaming door onder andere:

Vragen?

Voor vragen kunt u contact met de provincie opnemen via erfgoed@noord-holland.nl.

Theaterzaal gedeeltelijk gevuld met publiek

Theater de Kampanje in Den Helder (rijksmonument) was vroeger een scheeps- en onderhoudswerf (© Lars van den Brink/Provinciale Atlas Noord-Holland)